sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Lähes kaikki suomalaiset peukuttavat äärioikeiston nousun puolesta (äänestyskopeissa)

Salla Nieminen kirjoitti "uuninpankkopojan" blogiin kommentin:

"1930-luvulla talouslama räjäytti äärioikeiston suosion kasvuun. Suomessa varsinaista kansan kokemaa lamaa on lykätty velalla. Jos lama jatkuu ja velkaantuminen joudutaan lopettamaan seurauksena elintason lasku. Siitä tullaan syyttämään maahanmuuttajia. Vähän huonolta näyttää Suomen tulevaisuus.."

Olen 99% samaa mieltä Sallan kommentin kanssa! Se yhden prosentin erimielisyys johtuu siitä, että mielestäni "Jos" -sanan tilalla kuuluu käyttää "Kun" -sanaa, siis näin:

"Kun lama jatkuu ja velkaantuminen joudutaan lopettamaan seurauksena elintason lasku."

Elintason lasku puolestaan räjäyttää äärioikeiston kannatuksen nousuun, koska lamasta kärsivät ihmiset "tajuavat" silloin, että suvaitsevaisto, siis valtaa pitävät olivat koko ajan väärässä! Viennin kasvu ei todellisuudessa koskaan nostanut suomea ylös ns. laantumasta.

Koska laantumasta kärsivät eniten mustavalkoista ajattelua harrastavat ihmiset, niin tämän seurauksena enemmistö laantuman uhreista ovat myös pakotettuja ajattelemaan, että vastakkainen politiikka, siis äärioikeiston kannattama ei-suvaitseva poliitiikka täytyy olla se oikea ja toimiva politiikka laantumasta irti pääsemiseen.

Ja niin todella natsien valtakaudella oli, sillä natsien talouspolitiikalla Saksan talous saatiin aikoinaan nousuun, ja työttömyys laskuun!

Muistelen lukeneeni jostain, että jälkeenpäin ekonomistit olisivat  osoittaneet, että natsien talouskasvumalli ei kuitenkaan ollut kestävällä pohjalla.
Mutta natsien luomaa talouskasvua kesti kuitenkin sen verran kauan, ja talouskasvu oli riittävän vahvaa, että Saksalaiset tajusivat, että Hitler on oikeassa ja suvaitsevasto väärässä! Ja tämä "Hitler johtaa meidät Saksan kansan pois lamasta" -usko oli se, mikä räjäytti äärioikeiston kannatuksen nousuun, ja teki Hitleristä Saksan kansallissankarin.

Näin siis tulkitsen historiaa minä, joka en pelkää sen enempää pakolaisten suomelle muodostamaa uhkaa, kuin uusuunittajien muodostamaa uhkaa. Sillä minähän pelkään sisäistä devalvaatiota, enkä sen vuoksi pysty jakamaan ja ottamaan osaa (tunnetasolla) muiden em. ihmisryhmien yhteisiin pelkoihin.

Toki älyllisellä tasolla voin opetella ulkoa ja opiskella muiden em. ihmisryhmiin kuuluvien ihmisten pelkoja, ja omaksua ne älyllisellä ja muistin tasolla. Mutta en kuitenkaan itse saa (tunnetasolla tapahtuvaa) pelkoreaktiota aikaiseksi, vaikka kuinka hahmottelisin muiden kokemia pelkovisioita mieleeni. Koen, että sisäisen devalvaation pelkoni antaa minulle immuniteetin muun tyyppisiä pelkoja kohtaan.

Näen, että pakolaisten vainon ja rasisimin aiheuttava juurisyy on sisäinen devalvaatio, siis sopeutuminen laskusuhdanteeseen pitkittyneen korkean työttömyyden ja pitkittyneen taantuman (siis laantuman) avulla:

"A root cause is an initiating cause of either a condition or a causal chain that leads to an outcome or effect of interest."(https://en.wikipedia.org/wiki/Root_cause)

Dani Rodrik on kirjoittanut aiheesta, hän käytti "bread and butter politics" sanontaa vaihtoehtona nationalistiselle (putinin) politiikalle. Kun voi ja leipä otetaan kansalta pois, tulee (national)ismi tilalle.

Ravustin nuorena K.V:n kanssa (olin ravustajan apulainen). Ämpäriin yöllä tilapäisesti varastoitu saalis laitettiin aamulla sumppuun. K.V. heitti vielä perään salaatinlehden, ennen kuin laittoi sumpun luukun kiinni, ja laski sitten sumpun takaisin jokeen. Kun kysyin syytä salaatinlehden laittamiseen sumppuun, niin vastaus yllätti minut täydellisesti:


"Ne alakaa muuten järsimään toisiaan!"

K.V. selitti, että sumpusta löytyisi yksisaksisia rapuja, mikäli sumpussa ei ole salaatinlehtiä. "Kukaan ravunostaja ei halua ostaa yksisaksisia rapuja!".

Samalla paikkakunnalla asui myös sukulaismies, jonka toinen käsi oli tehty puusta. Hän oli menettänyt kätensä sodasta. Ihmisten ja rapujen ero onkin "salaatinlehden laadussa". Ihminen ei tyydy salaatinlehteen, vaan hän haluaa ostovoimaisen setelin ("greenback"!).

Ostovoimainen seteli on lupaus siitä, että sen haltijalla on mahdollisuus toteuttaa monenlaisia tulevaisuuden suunnitelmia.  Ostovoimainen seteli antaa ihmisille tulevaisuuden uskoa. Jos usko tulevaisuuteen otetaan ihmisiltä pois, jos "bread&butter" -politiikka lopetetaan, jos "salaatinlehti otetaan ihmisravuilta pois", tilalle tulee (satunnainen) ismi, joka lupaa antaa ihmisille tulevaisuuden uskon (siis "salaatinlehden", "ostovoimaisen setelin", "bread&butter" politiikan) takaisin. Ja ihmiset tarttuvat tähän ismiin, ja tämä ismi joko tuo "leivän ja voin" takaisin ihmisille.Tai ei tuo, jolloin "ihmiset alkavat järsimään toisiaan".

Natsien tapauksessa "bread and butter" politiikka onnistui sen vuoksi, että rikkaat juutalaiset uunitettiin, jolloin heidän omaisuutensa vapautui natsien käyttöön. Myös vammaiset ja muut taloudellisesti tuottamattomat väestöryhmät pyrittiin uunittamaan, jonka ansiosta heidän hoitamiseensa ja elättämiseensä käytetyt resurssit (kuluerät) vapautuivat natsien näkökulmasta katsottuna tärkeämpään käyttöön.

Käsittääkseni suomalaiset suvakit kokevat, että pois otettu "salaatinlehti" jotenkin "tipahtaa taivaasta" takaisin "ihmisrapujen" sumppuun, mikäli vain kaikki tolkun ihmiset ryhtyvät aktiivisesti peukuttamaan ylöspäin suvakkien mielipiteitä, ja ryhtyvät samalla yhtä aktiivisesti tuomitsemaan rasisteja (tuomitsemaan ihmisiä!). Itse koen, että ihmiset pitää hyväksyä aina, mutta ihmisten mielipiteitä ei pidä hyväksyä, jos ei halua.

Koska minulla on oma fobiani, sisäisen devalvaation pelko, niin sen vuoksi minä en mitenkään pysty samaistamaan omaa ajatteluani sen enempää uusuunittajien pakolaispelkoihin, kuin suvakkien uusuunittajien vallankaappausta koskeviin pelkoihin.

Näen molempien em. pelkojen edustajat seurauksien pelkääjinä. Itse koen olevani juurisyyn pelkääjä. En näe mitään hyötyä, etua tai järkeä siinä, että keskittää ajatuksensa seurauksien ajatteluun ja niiden pelkäämiseen.

Vedellä on tapana virrata sieltä, mistä virtaamista estävä vastus on pienin. Samoin on myös (talous)politiikan toteutumisen laita:

Se poliittinen vaihtoehto toteutuu, jota vähiten vastustetaan.

Kevään 2015 eduskuntavaaleissa <2% suomalaisista vastusti sisäistä devalvaatiota. Tarkoittaa sitä, että >98% suomalaisista kannattaa sisäistä devalvaatiota (antoivat äänensä sisäistä devalvaatiota kannattaville puolueille).

Sisäisen devalvaation toteuttaminen (vahvojen ammattiliittojen maissa kuten Suomessa ja Kreikassa) on synonyymi työttömyysdevalvaatiolle.

Pitkään kestävä työttömyysdevalvaatio puolestaan räjäyttää äärioikeiston poliittisen kannatuksen nousuun. Niinpä tulemme näkemään Suomessakin 2020 -luvulla (kreikan tapaan, vrt. Golden dawn) lähes 10% kannatuslukeman uusuunittajien puolueelle. Puolueelle, jota ei vielä vuoden 2016 alussa ole edes olemassa!

Sekä "suvakit", että "tolkun ihmiset" (*) kuin myös "nuivat ja rasistit" peukuttavat yhdessä ja yksissä tuumin sisäiselle devalvaatiolle, jonka vuoksi sisäinen devalvaatio, siis työttömyysdevalvaatio tapahtuu, ja äärioikeiston kannatus räjähtää nousuun.

Tämä tapahtumien kehityskulku on mielestäni kaikkien todennäköisimmin toteutuva, vaikka vaihtehtoisia tapahtumien kehityskulkuja on olemassa lähes äärettömän suuri joukko.

- - -

*) Sain itse iltalehden testissä tuloksen:

"Olen tolkun ihminen
Kuulun suureen enemmistöön, jolla on maltilliset ja rakentavat mielipiteet."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti