sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Siirtyminen demokratiasta meritokratiaan synnyttää halun populistiseen vallankumoukseen

Tyhmyri kirjoittaa blogissaan:

"Mutta jos taloudessa menee perseesti, niin vaarallinen ja autoritaarinen populismi on luonnonlaki [Populistit] ... saavat käyttövoimansa siitä, että suuri osa ihmisiä kokee oman taloutensa huonontuneen. Usein tuo näkemys on jopa oikea."(https://tyhmyri.wordpress.com/2016/07/17/populismin-juuret-ja-syyt)

Tyhmyri [tai kuka tahansa lukija!], pystytkö todistamaan tuon (sinänsä oikean) näkemyksesi jonkin kaavion tai grafiikan avulla ?

Tässä Forbesin jutussa "Tyhmyrin" näkemystä havainnollistetaan (velkaantumattomuuteen ja köyhtymättömyyteen) perustuvan ostovoiman kasvun pysähtymisen avulla:

"The Populist Revolt Against 'Davos Man' ... trade deals that have kept U.S. household disposable income relatively stagnant

... voters in the U.S. and E.U. have had nearly 8 years of more of the same."(http://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2016/07/20/the-populist-revolt-against-davos-man/)

Työelämän huonontumisesta:
"... nearly the entire increase in employment (94.6%) since 2010 has been in the gig economy!"(https://mishtalk.com/2016/03/28/gig-economy-take-ii-entire-increase-in-employment-since-2010-is-in-gigs/)


Alhaisista lainakoroista, "disposable income" jämähtämisestä paikoilleen ja "gig jobsien" yleistymisestä johtuen "keskimääräisen kansalaisen" asunnon omaksi hankkimiseen kulunut aika on ehkä jo tuplaantunut ?

Pelkästään gig jobseista toimeentulon saavan asunnon 100% omaksi hankkimiseen kuluva aika saattaa olla jo niin pitkä, ettei siihen riitä elinikä! Tällöin voi siis tehdä koko elämänsä ahkerasti töitä, mutta tienata elämänsä aikana niin vähän, ettei saa hankittua (nollakorkojen vuoksi nopeasti kalliiksi muuttunutta) omistusasuntoa!

Jos hyvän tai normaalin talouskasvun aikana asunnon saa maksettua 100% omaan omistukseen esim. 10v. aikana, niin vähäisen talouskasvun aikana, siis nollakorkojen aikana aikaa saattaakin kulua esim. 20v ?

Näillä keksityillä luvuilla muutos normaalikoroista nollakorkoihin tarkoittaa sitä, että ihmisten asuntovelkaorjuudessa viettämän ajan määrä tuplaantuu, vaikka (talouden kokonaiskuvaa ymmärtämättömät) ihmiset samanaikaisesti iloitsevat alhaisista asuntolainojen koroista!

Jos tämän ihmisten velkaorjuudessa viettämän ajan määrän muutoksen pystyisi havainnollistamaan todellisista luvuista laaditun kuvaajan avulla, niin uskon että tämän yhden kuvaajan avulla pystyisi selittämään populistien nosuun yksiselitteisen selkeästi ja ymärrettävästi.

Pitkäaikainen perinteinen orjuus, ja sen nykyaikainen ilmenemismuoto, siis lähes nollakorkoisten lainojen tuottama pitkäaikainen velkaorjuus tekee ihmiset vihaisiksi ja tuottavat vallankumouksen halun, siis demokraattisissa yhteiskunnissa protestiäänestämisen halun (populistien äänestämisen halun).

Tiivistettynä, populisimin nousu johtuu seuraavista talouden ilmiöistä:

  • Nollakorkopolitiikka
  • Edellisestä seuraava gig jobsien yleistyminen
  • Edellisestä seuraava asunnon omaksihankkimiskyvyn romahtaminen

Mistä nollakorkopolitiikkaa johtuu ? Lyhyesti: "Save banks, not people" -politiikan noudattamisesta finanssikriisin ratkaisussa.

"Save people not banks!" luki OWS:n mielenosoituksessa erään mielenosoittajan banderollissa. Pankkien päästäminen konkurssiin olisi tarkoittanut käytännössä sitä, että valtiot olisivat "varastaneet" pankkiosakkeiden omistajien omaisuuden pankkiosakesijoitusten arvon osalta. Käytännössä siis kaupankäynti pörsseisä pankkiosakkeilla olisi loppunut, ja pankkien konkurssien jälkeisenä päivänä pankkitoiminta olisi jatkunut normaaliin tapaan valtio-omisteisten konkurssipesien lukuun.

Islanti valitsi "Save people, not banks" -vaihtoehdon:

Vuonna 2008 islantilaispoliitikot päättivät olla tukematta pankkeja. ... Tämän vuoden budjetista sosiaali- ja terveysministeriölle on varattu 43 prosenttia.
Islannin päätös on saanut kehuja muun muassa Kansainväliseltä valuuttarahastolta ja monilta ekonomisteilta, kuten Nobel-palkitulta Paul Krugmanilta. Islanti on vetänyt myös hyvin erilaista linjaa kuin muu euroalue, joka on laajoin operaatioihin pitänyt pankkejaan pystyssä.”
(http://www.arvopaperi.fi/uutiset/suomen-tyottomyys-7-9-islannissa-kaksikin-prosenttia-on-jo-paljon-6127743)

Otsikkovalinnan selitys:

Demokratiassa ne, joiden tuottavuus ei riitä omin avuin pärjäämiseen, saavat tulontasausta itseään tuottavimmilta kansalaisilta joko suoran verotuksen tai piiloverotuksen ansiosta. Tarkoitan piiloverotuksella valtion oman valuutan (sovereign currency) devalvoimista, jonka avulla ja ansiosta valtio voi varastaa osaavien ihmisten kansainvälisessä valuutassa mitattua ostovoimaa ja palauttaa tätä varastettua ostovoimaa takaisin niille valtion kansalaisille, joiden tuottavuus ei riitä omin avuin selviytymiseen.

Meritokratiassa valta on eniten tuottavilla (kyvykkäimmillä) ihmisillä, ja he eivät luonnollisestikaan halua (vaikka ovatkin pohjimmiltaan hyviä [1]), että valtio ryöstää heidän työnsä hedelmiä (joko suoran verotuksen tai piiloverotuksen avulla) vähemmän tuottaville kansalaisille annettavaksi.
 
Nyt työelämässä olevat suomalaiset eivät siis halua, että heidän palkkansa ulkomaan valuutassa mitattua ostovoimaa leikataan ~30% ulkoisen devalvaation avulla, jolloin ostovoiman leikkaus olisi käytettävissä (viennin rähjähdysmäisen kasvun) ansiosta nykyisten työttömien työllistämiseen.

Reality check: Viime kädessä ja loppupeleissä kansakuntien varallisuus syntyy kumminkin työnteosta (Adam Smith), eikä vuosikymmeniä kestävästä työttömyysdevalvaatiosta [2], joka nostaa populistit valtaan ennen kuin työttömyysdevalvaation "hyvät hedelmät" ehtivät kypsyä.

Meritokratia syntyy globalisation myötä, siis silloin kun valtioiden talous muutetaan suljetusta avoimeksi, ts. poistetaan työvoiman, tavaroiden ja valuutan liikkumisen rajoitukset. Ne, jotka häviävät tai kokevat itse häviävänsä tässä systeemissä, protestoivat äänestämällä populisteja.

- - -

1. Pahuus syntyy siitä, että todellisuutta mallinnetaan virheellisesti. Ihminen voi olla menestynyt, ts. pärjää meritokratiassa jollain tietyllä elämän osa-alueella (esim. Trump kiinteistöbisneksessä), vaikkei ymmärrä talouden, politiikan ja sosiaalipoltiikan välisistä syy-seuraus -kytköksistä sen enempää kuin sika raamatusta. Virheellinen todellisuuden mallintaminen on kuitenkin hankittu ominaisuus, jonka vuoksi siitä ei voi tehdä johtopäätöstä, että virheellisesti todellisuutta mallintavat ihmiset olisivat pohjimmiltaan pahoja.

2. Heikkojen ammattiliittojen maissa työttömyysdevalvaatio (sisäinen devalvaatio) ilmenee gig jobsien lisääntymisenä. Sekä vahvojen että heikkojen ammattiliittojen maissa kuitenkin pätee "Kun valuutta ei jousta, ihmiset joustavat" -sääntö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti